Manioc cultivation`s “good practices” in the northeast region of Argentina (1999-2017): autonomy and homogenization in problems definitions about a crop.

Authors

  • Ana Padawer CONICET- ICA/FFyL-UBA

Keywords:

KNOWLEDGE, MANIOC, FAMILY FARMING, TECHNOLOGY

Abstract

“Good practices” (in Spanish BPA) on agriculture were a key element of agribusiness oriented to facilitate worldwide flux of commodities, provoking a strong regulation of primary producers’ agricultural practices. But manioc`s BPA in northeast of Argentina have a specific pattern because is a marginal product for agribusiness; its peripheral place limits the homogenization dynamic and producers have a relative autonomy compared with other crops. My ethnographic fieldwork have showed that BPA were appropriated by technicians and small producers to define problems and solutions about the crop derived from regulations oriented to commercialization, but also from their own tasks. The article is focused in the emergence of identification and selection of varieties` problem, a key element in “the string” of technical decisions` organizing agricultural practices.

References

Abrahamsson, S., F. Bertoni, A. Mol y R. I. Martín (2014), Living with omega-3: new materialism and enduring concerns. Environment and Planning: Society and Space, 33 (1), pp. 4 – 19.

Bisang, R. (2007), El desarrollo agropecuario en las ultimas décadas. Volver a creer? En Kosacoff, B.: Crisis, recuperación y nuevos dilemas. La economía Argentina 2002-2007, CEPAL, Santiago de Chile.

Bruno, P. (2014), Sociabilidades y vida cultural en Buenos Aires, 1860-1930. Bernal, Universidad Nacional de Quilmes.

Comaroff, John y S. Roberts (1981), Rules and Processes. The Cultural Logic of Dispute in an African Context. Chicago, The University of Chicago Press.

Gallero, M. C. (2013), Agroindustrias familiares en misiones. Fábricas de ladrillo y almidón de mandioca de alemanes-brasileños (1919-2009). Población y Sociedad, 20-1, pp. s/d.

Hernández, V. (2013), Genealogía de una elite rural: elucidación antropológica de una práctica de poder. Mundo Agrario, vol. 13, nº 26, pp s/d.

López, Javier (2002), Semilla vegetativa de yuca. En Ospina, Bernardo y H. Ceballos, (eds.): La yuca en el tercer milenio. Sistemas Modernos de Producción, Procesamiento, Utilización y Comercialización. Centro Internacional de Agricultura tropical. Cali, pp. 49-75

Ingold, T. (2002), The perception of environment. Londres, Routledge.

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca (2015a), Asistencia Integral en Sistemas de Gestión de Calidad y Planificación en la Agroindustria de la Mandioca de la provincia de Misiones. Fase II. Ciudad Autónoma de Buenos Aires.

Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca (2015b), Manual de Buenas Prácticas (BPA) para la producción de mandioca. Ciudad Autónoma de Buenos Aires.

Ministerio de Justicia y Derechos Humanos, Normas que modifican y/o complementan a Ley 18284 PEN. Proporcionada por el Servicio informativo (INFOLEG), disponible en http://servicios.infoleg.gob.ar/infolegInternet/verVinculos.do?modo=2&id=21841. Obtenido el 14 de abril de 2018.

Padawer, A. (2016), “Apuntes antropológicos sobre conocimiento y desarrollo. Abriendo nuevos interrogantes hacia las políticas de educación intercultural en Argentina”. Estudios en Antropología Social, 1 (1), 15 - 22.

Pizarro, C. (2012), Sanidad, calidad: bioregulación y disciplinamiento. Las buenas prácticas agrícolas en la producción hortícola argentina. Ruris, 6 (2), pp. 155-180.

Pletsch, R. y O. Uset (2013), A. Mandioca (manihot sculenta crantz). manejo y conservación de ramas con destino a semilla. Corrientes, Ediciones INTA.

Rival, Laura y D. Mc Key. (2008) “Domestication and diversity in Manioc”. Current Anthropology, 49-6, pp. 119-128.

Rockwell, E. (2005), La apropiación, un proceso entre muchos que ocurren en ámbitos escolares. Anuario de la Sociedad Mexicana de Historia de la Educación 2004-2005, 1, 28-38.

Schiavoni, G. y C. Micco (2008), Los ingenieros y los técnicos. Producción y circulación de conocimientos agrícolas en Misiones. En Bartolomé y G. Schiavoni (Ed.), Desarrollo y Estudios Rurales en Misiones (pp.13-38). Buenos Aires, Ciccus.

Schiavoni, G. (2016), Entre organismos y artefactos: la calificación de alimentos de la pequeña agricultura, REDES, vol. 22, nº 43, pp. 65-92.

Schiavoni, G. (2015), Familiarizar y refamiliarizar. Los alimentos en acción. Ponencia presentada en la XI Reunión de Antropología del Mercosur, Noviembre, Montevideo.

Sierra, M.T. y V. Chenaut (2002), Los debates recientes y actuales en la antropología jurídica: las corrientes anglosajonas. En: Esteban Krotz, Antropología Jurídica: Perspectivas socioculturales en el estudio del Derecho. Anthropos-UAM-Iztapalapa, México, pp. 113-170.

Trpin, V. y B. Álvaro (2014), Condiciones productivas locales y exigencias para la comercialización. Transformaciones en la fruticultura del norte de la Patagonia argentina. Revista Pampa, N. 10, pp. 193-2017.

Uset, O. (2016), Mandioca para consumo fresco. Oberá, Ediciones INTA.

Published

2018-12-27

How to Cite

Padawer, A. . (2018). Manioc cultivation`s “good practices” in the northeast region of Argentina (1999-2017): autonomy and homogenization in problems definitions about a crop. Redes. Journal of Social Studies of Science and Technology, 24(47), 141–159. Retrieved from https://revistaredes.unq.edu.ar/index.php/redes/article/view/33

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.