Behind the kitchen. Gender, technology and transdisciplinary research in an intervention project in the monte santiagueño, Argentina.

Authors

  • Luciana Muscio Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, y Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación de la Universidad Nacional de La Plata.
  • Eugenia Muzi Dirección Nacional de Investigación y Desarrollo, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.
  • Edurne Battista Instituto de Investigación y Desarrollo Tecnológico para la Agricultura Familiar Región Pampeana, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria.

DOI:

https://doi.org/10.48160/18517072re55.190

Keywords:

farmers, methodology, wood stove

Abstract

The objective of this work is to describe and analyze the complexity and dynamics of an intervention project, in dialogue with a transdisciplinary research process linked to the development of a social inclusion technology, considering in particular the gender perspective. It consisted of an inter-institutional agreement for access to improved cookstoves in peasant communities in the native forest. The challenge was to include in a financing project with a transferring perspective, a flexible view of technology, which allowed us to pay special attention to the subject-object relationship, mediated by social type, territory and gender. It consisted of a transdisciplinary experience between social scientists, an industrial designer, extension agents, communicators and peasant women, a team made up mainly of women, to which the actor SME joined, forming a socio-technical alliance, key to the development of the process. Starting from the perspective of technological development for social inclusion, a device open to design changes and a survey that proposes a diachronic approach were developed, allowing us to measure modifications in their practices, with field work open to qualitative techniques. As a result of the process, the development of an adapted technology has been achieved, redefined according to the functionality that women have given to the kitchen and its incorporation into cultural practices, also enabling potentiating events in relation to the transdisciplinary encounter.

References

Referencias bibliográficas.

Barbetta, P. (2005). “El Movimiento Campesino de Santiago del Estero: luchas y sentidos en torno a la problemática de la tierra”, en Giarraca, N. y Teubal, M.(Coords.): El campo argentino en la encrucijada, Buenos Aires, Alianza Editorial, pp.423-448.

Barbetta, P. (2009). En los bordes de lo jurídico: Conflictos por la tenencia legal de la tierra en Santiago del Estero. [Tesis de doctorado. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Filosofía y Letras]. Disponible en: file:///C:/Users/PC/Downloads/uba_ffyl_t_2009_851603.pdf

Barnes, D. F., Openshaw, K., Smith, K. R., & van der Plas, R. (1994). “What Makes People Cook with Improved Biomass Stoves? A Comparative International Review of Stove Programs”, World Bank technical, 242, Energy Series, pp.1-53. Disponible en: file:///C:/Users/PC/Downloads/ImprovedStovesReview1994.pdf

Battro, P. (2006). La estufa a leña de alto rendimiento.Chubut. Ed.INTA. Disponible en https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_estufa_de_alto_rendimiento__baltro_.pdf

BAENEGOCIOS (29-01-2919). Disponible en: https://www.baenegocios.com/economia-finanzas/El-precio-de-las-garrafas-de-gas-se-triplico-durante-el-mandato-de-Macri-20190129-0010.html.

De Dios, R. (2005). “Expansión agrícola y desarrollo local en Santiago del Estero”, en Giannuzzo A. y Ludueña M. (comp.): Santiago del Estero: una mirada ambiental, Córdoba, Ed. Brujas, pp. 131-146. Disponible en http://www.repositorio.cenpat-conicet.gob.ar/bitstream/handle/123456789/440/santiagoDelEsteroUnaMiradaAmbiental.pdf?sequence=1&isAllowed=y

De Dios R., Paz R y Rossi C. (2021) “Censos nacionales agropecuarios, coberturas y procesos de transformación agraria en Santiago del Estero”. Soverna S. (Coord.): La Argentina agropecuaria vista desde las provincias: un análisis de los resultados preliminares del CNA 2018. Cátedra Libre de Estudios Agrarios Ing. Horacio Giberti. Buenos Aires,Ed. IADE. Disponible en: https://www.iade.org.ar/system/files/6_giberti.pdf

Fressoli, J. M., Garrido, S. M., Picabea, J. F., Lalouf, A., y Fenoglio, V. (2013). “Cuando las transferencias tecnológicas fracasan: Aprendizajes y limitaciones en la construcción de Tecnologías para la Inclusión Social”. Universitas Humanistica N°76, pp. 73-95.

Gonzalez Garcia, M. I. (2017). Ciencia, tecnología y género. Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología. Paraguay. Disponible en: https://www.conacyt.gov.py/sites/default/files/upload_editores/u38/CTS-M.Gonzalez-modulo-4.pdf

Gracia-Arnaiz, M. (2014). “Alimentación, trabajo y género. De cocinas, cocineras y otras tareas domésticas”. Panorama Social, 19, 25-36.

Hirsch Hadorn, G., Pohl, Ch. y Bammer, G. (2015), “La resolución de problemas mediante la investigación transdisciplinaria” en Vieni, B., Cruz, P., Repetto, L., Von Sanden, C., Lorieto y A., Fernández, V. (Coord.): Encuentros sobre interdisciplina. Montevideo, Ediciones Trilce, pp. 203-231

Gras, C. y Hernández, V. (2009). “El fenómeno sojero en perspectiva: dimensiones productivas, sociales y simbólicas de la globalización agrorrural en Argentina” en Gras C. y Hernández V. (coords.): La Argentina rural: de la agricultura familiar a los agronegocios. Buenos Aires. Ed. Biblos, pp. 15-37.

Gras, C. S., y Zorzoli, F. M. (2019). “Ciclos de acaparamiento de tierra y procesos de diferenciación agraria en el noroeste de Argentina”. Trabajo y Sociedad Nº 33, Vol. XX, pp. 129-151. Disponible en: https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/123069/CONICET_Digital_Nro.aa737b17-60eb-4dfb-bb7f-e68d2581a84f_A.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Hernández, V. (2009). “La ruralidad globalizada y el paradigma de los agronegocios en las pampas gringas”, en C. Gras y V. Hernández, (coords.): La Argentina rural: de la agricultura familiar a los agronegocios. Buenos Aires, Ed. Biblos, 39-64.

Kshirsagar, M. P., y Kalamkar, V. R. (2014). “A comprehensive review on biomass cookstoves and a systematic approach for modern cookstove design”. In Renewable and Sustainable Energy Reviews. Vol. N° 30, pp. 580-603. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.rser.2013.10.039

Lagarde y de los Ríos, M. (2006). “Pacto entre mujeres. Sororidad. Aportes para el Debate”. Aportes, 25, pp.123-135. Disponible en: https://www.asociacionag.org.ar/pdfaportes/25/09.pdf

Lave, J., y Wenger, E. (1999). “Legitimate peripheral participation. Learners, learning and assessment”, en Lave, J., y Wenger, E. (ed.): Situated Lerning. Legitimate peripheral participation. London, The Open University, Cambridge University Press. pp. 83-89. Disponible en: http://mathed811fall2014.pbworks.com/w/file/fetch/84888346/Lave-Wenger-Situated%20Learning-Part%20I.pdf

Mehetre, S. A., Panwar, N. L., Sharma, D., y Kumar, H. (2017). “Improved biomass cookstoves for sustainable development: A review”. In Renewable and Sustainable Energy Reviews, 73, pp. 672-687. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.rser.2017.01.150

Nanami, A., Lambert, A., Tejerina, D., Dabbah, F., Ogara, M., Tedesco, M., Hugón, N., Romero, P., Rotondaro, R., y Ilieff, S. (2014). SARA Estufa social argentina de alto rendimiento. Argentina. Ed. INTI.

Nissani, M. (1997). “Diez aplausos por la interdisciplinariedad”. Social Science Journal, 34(2), pp. 201-216.

Pazzarelli, F. (2016). “La equivocación de las cocinas: humos, humores y otros excesos en los Andes meridionales”. Revista de Antropología, V 59, nº 3. Disponible en: https://www.revistas.usp.br/ra/issue/view/9310

PNUD (23 de diciembre de 2021) Objetivos de Desarrollo Sostenible. PNUD Argentina. https://www.ar.undp.org/content/argentina/es/home/sustainable-development-goals.html

Riat, P., y Pochettino, M. L. (2014). “¿Para usar o para eliminar?”. Zonas Áridas, 15, pp. 68-91. Disponible en: http://naturalis.fcnym.unlp.edu.ar/repositorio/_documentos/sipcyt/bfa005846.pdf

Rodríguez García, A.B., y Ramírez López L.J., (2014). “Aprender haciendo-Investigar reflexionando: Caso de estudio paralelo en Colombia y Chile”. Revista Academia y Virtualidad, Vol. N°7, (2), pp. 53-63

Ruiz Mercado, I., Masera, O., Zamora, H., y Smith, K. R. (2011). “Adoption and sustained use of improved cookstoves”. Energy policy, Vol. N° 39(12), pp. 7557-7566. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421511002084

Stahringer, E., y Cardozo, F. (2012). Cocinas a leña. Experiencias de modelos en el nordeste argentino. Energía Renovable. Disponible en:

http://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-cartilla-cocina-hornos.pdf

Thomas, H., Juarez, P. y Picabea, F. (2015). “¿Qué son las tecnologías para la inclusión social?”. Colección Tecnología y Desarrollo, Nº 1. Bernal, Universidad Nacional de Quilmes.

Thompson Klein, J. (2015a) “Lexicón: un vocabulario para la interdisciplinariedad”,en Vienni, B., Cruz, P., Repetto, L., Von Sanden, C., Lorieto, A., & Fernández, V. (2015). Encuentros sobre interdisciplina. Montevideo: Ed. Trilce, pp. 81-102.

Thompson Klein, J. (2015b) “Una taxonomía de la interdisciplinariedad”. En Vienni, B., Cruz, P., Repetto, L., Von Sanden, C., Lorieto, A., y Fernández, V. (2015). Encuentros sobre interdisciplina. Montevideo: Ed. Trilce, pp. 115-134.

Wang, X., Franco, J., Omar R. Masera, Troncoso, K., y Rivera, M. X. (2013). ¿Qué Hemos Aprendido del Uso de Biomasa para Cocinar en los Hogares de AMÉRICA CENTRAL? Informe N° 76222. ESMAP, Banco Mundial.

Zorzoli, F. (2018). “Tierra barata. Notas en torno a los mecanismos de acceso a la tierra en un espacio de avance reciente de la frontera agraria en el norte de Santiago del Estero, Argentina”. X Jornadas de Sociología. Ensenada.

Universidad Nacional de La Plata. Disponible en http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/80244

Published

2022-12-31

How to Cite

Muscio, L., Muzi, E., & Battista , E. (2022). Behind the kitchen. Gender, technology and transdisciplinary research in an intervention project in the monte santiagueño, Argentina. Redes. Journal of Social Studies of Science and Technology, 28(55). https://doi.org/10.48160/18517072re55.190